Massage in beweging

Movens betekent motor, movement, beweging. M(assage) movens is ontstaan vanuit de gedachte dat een lichaam beweging nodig heeft om gezond en pijnvrij te functioneren. Bewegen betekent in het algemeen lopen, sporten, springen, maar ook op het niveau van gewrichten vindt er beweging plaats. Op subtieler niveau vinden ook fijne, ritmische en onbewuste bewegingen plaats in het lichaam, zoals in de organen.

Soms is er sprake van bewegingsverlies door littekens, verstuiking, ontstekingen of stress. Beperking in de beweeglijkheid van structuren in het lichaam leidt tot een ongemakkelijk gevoel of pijn. Het lichaam streeft er vervolgens naar om anders te bewegen. Dit leidt dan weer tot compensaties in bewegingen van het lichaam met als gevolg pijn en stijfheid. Deze vicieuze cirkel (beperking bewegingsvrijheid -> pijn/stijfheid -> compensatie -> overbelasting) kan met fysiotherapie worden doorbroken.

Massage is een goede aanvulling op fysiotherapie en zorgt voor een goede doorbloeding van de spieren. Masseren helpt bij het herstel van het lichaam; afvalstoffen worden verwijderd en spieren zullen zich makkelijker herstellen.